Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Blog # 2296 / Fina klara färger - krispiga färger - mättade färger, etc.,

Roskilde, den 3. november 2021.

Jag har nu varit ute med min Nikon D7oo i några dagar och använt Nikons standardfärger och auto WB. Det finns 4 Picture Cotrols, som Nikon kallar dem - Standard - Vivid - Neutral och Monochrome. Med möjlighet att justera olika parametrar i kameran.

Som jeg svarede Wolfgang i dette indlæg:

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/den-danske-blog-2293-sista-tur.htm

Färgerna är Nikons förtjänst - det är deras "Standard" "Jpg-filer direkt ur kameran utan justering i kameran: 0 på alla parametrar - kontrast - ljusstyrka - mättnad och nyans Auto WB och auto ISO.
Men jag gjorde redan också då mina egna "Picture Control"-inställningar för användning i olika fotosituationer. Inspirerad av Kenn Rockwell, så det är inget som kom till mig först när jag köpte min Fuji X100F – he he.
Precis när jag hade köpt min D700 var det länge bara RAW, men eftersom jpg-filerna var ok för mig har jag kört jpg sedan och med alla mina olika kameramärken och speciellt med Fujien.
Med många vänliga hälsningar från Erk.
PS: Nu kör jag lite NIKON standard, men kanske med lite justeringar av WB.

 f/8 - 1/60 sek. - ISO 2800.

f/8 - 1/60 sek. - ISO 360 og 320.

Dom två är inte Nikons standardfärger :-) men med Vivid och +3 Saturation. Det var då och förmodligen också inspirerad av Ken Rockwell. Idag är det för mycket för min smak, men sådana motiver tas emot av många med ett – WOW.

Med möjlighet att justera lite på Nikons 4 "Picture Controls". Och/eller gör något skräddarsytt. Som jag redan gjorde det då för länge sedan :-)

Foto: Erik M.

Inlagt 2021-11-03 17:50 | Läst 763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Erik, vitbalansen justerar man med fördel i rawbilder. I jpeg-bilder är det i jämförelse svårare att justera vitbalansen, eftersom 3/4 av pixlarna är bortkastade. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-11-03 18:23
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Det var också bara en tanke, men jag har alltid kört med auto WB med Nikonen som jag tycker den klarar perfekt. Det finns inte heller samma alternativ med den, man kan justera lite varmare eller lite kallare färger och det är det. De senaste dagarnas bilder är alla med auto WB.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Erik! När jag tittar på dina bilder med höstfärger tycker jag det är riktigt fint med de starka färgerna. Passar motivet enligt mitt tycke. Det där med vad som är rätt är svårt, en smaksak!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2021-11-03 18:36
Hej Bjane - tack för dina kommentarer.
Du har så mycket rätt - smak och behag.
Jag har upptäckt att det beror på var jag visar dem :-)
Men personligen är jag nog mer inne med dem i mitt tidigare blogginlägg:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/den-danske-blog-2292-hostfarger-med.htm
Med mange venlige hilsnener fra Erik.