Här kan man följa min utveckling, hoppas jag, inom foto samt händelser och tankar kring detta.

Första tiden med kameran, april och början av maj.

I slutet av mars kom jag på att jag ville ha en systemkamera. Det låter som ett hastigt infall men foto är något jag alltid varit intresserad av. Jag hade en analog systemkamera under 90-talet och i början av 2000. Men när digitalkamerorna kom så dog intresset, eller lade sig i dvala rättare sagt. Nu har intresset vaknat till liv med råge och jag tar alltid med mig kameran på hundpromenader och resor. Min fru är dock inte alltid så glad över det då promenaderna eller vad vi gör ofta blir avbrutna av fotostopp. 

Jag googlade runt lite och tänkte ta en enklare kamera först och det blev en Canon EOS R50, nu ca 4000 bilder senare är jag väldigt nöjd men jag ser de fantastiska bilderna andra har tagit och tänker att jag kanske borde satsat på en lite dyrare kamera. Hur som helst den funkar tillsvidare. Letar nu ett objektiv till men har inte bestämt mig ännu. 

När jag fotar hamnar jag ofta som i en bubbla och tänker inte på vad jag gör, en gång låg jag ner i gräset för att fota snödroppar i en park. Först kom en liten pojke fram och undrade vad jag gjorde, jag berättade att jag tog bilder och visade kameran. "Är det där en kamera?" utbrast han förvånat. I hans värld var tyvärr en kamera lika med en telefon. Sedan återgick jag till fotandet och då hörde jag någon som ropade hallå flera gånger, reste mig upp igen och visade kameran. " Jaha jag trodde du hade svimmat eller något". Bra att folk ändå bryr sig.

Snödropparna som fick folk engagerade

Under denna tiden har jag gått en gratiskurs via fotosidan och går nu en naturfotokurs. Väldigt bra input, men det är mycket att tänka på.  Jag lär mig hela tiden något nytt och får mycket inspiration från flertalet av fotograferna här på fotosidan. Helt fascinerande hur man kan få till snygga bilder av till exempel en busskur eller liknande. En del naturbilder är helt magiska. Det gör att jag känner lite press och vill gärna utvecklas åt samma håll. Men det är en bit kvar. Jag kämpar på och nu ska jag lära mig blogga. Här är några av mina egna bilder från början av denna period.

Det har blivit ett gäng måsar

En storbajsande mås

En regnig dag i Ånnaboda 

Test med längre slutartid

Vintrig rådjursbild

Inlagt 2024-05-13 00:00 | Läst 257 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att du kommit igång att plåta igen!

Jag kan inte plåta alls om jag inte är på egen hand. Möjligen nåt snabbsnabbt klick med telefonen. Behöver komma in i fotobubblan och skärma av från socialiserande.

Kameran verkar vara bra val för att komma i gång! Att det finns dom här på Fotosidan som tar bättre bilder än en själv kan inte hjälpas.
Svar från ReneD 2024-05-13 23:39
Tack så mycket.
Jo, jag har också kommit fram till att det är bättre att dra iväg själv för att fota. Men jag har svårt att inte ta med kameran på promenaderna ändå, ifall något dyker upp.
Hej Rene,
och välkommen till bloggsidan. Man slutar aldrig utvecklas och man ska aldrig dra sej för att testa nya metoder/vinklar/motiv etc. Hur avancerad kamera man har är inte så viktigt. Min sambo fick delat förstapris när vi gjorde en resa till Svalbard och alla fick skicka in en bild (anonymt) för bedömning. Han hade bara en kompaktkamera men bilden stod sej mycket bra bland alla de som fotats med avancerad, dyr utrustning. Jag gillar din skrattmås mot den mörka himlen. Det vita ser visserligen lite utbränt ut men kontrasterna är fina och moln är viktigare än blå himmel. Kul bild med paraplyerna i skogen.
Hälsningar Lena
Svar från ReneD 2024-05-14 20:45
Hej Lena, tack så mycket för de fina kommentarerna och råden,
Häftigt att höra om din mans fotopris.

Mvh René
En kul blandning av bilder. Vid vissa moment kan en "bra" kamera vara till nytta, som tex. snabb autofokus vid fotografering av fåglar, snabba bilar etc. Men annars är det mest blicken man skall försöka få till och då spelar kameran inte så stor roll. Och du verkar ha blicken. Den storbajsande måsen var kul, paraplybilden var läcker sen gillar jag att du har kvistarna med i det forsande vattnet. Vanligtvis brukar jag bli irriterad när sånt är i vägen för mig men här funkade det bra eftersom de var i skärpa.
Ing-Marie
Svar från ReneD 2024-05-18 09:53
Tack så mycket Ing-Marie.
Jo, jag jobbar med "blicken" och tar nästan jämt med mig kameran ut och hittar jag något som ser bildmässigt intressant ut försöker jag fota det från olika vinklar och experimentera lite. Ofta blir det inget men ibland kan det bli något bra. Det är en del av det roliga med foto, att kunna testa fritt och se vad det blir. Kul också att du tänkte på samma sätt som jag gällande kvistarna, tyckte också de gav lite mer i bilden.

mvh René