OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Johan Arthur Ekeberts starka utställning och konvertering till svartvitt.

För ganska precis 12 år sedan var vi och tittade på John Arthur Ekeberts starka utställning på Galleri Kontrast här i Stockholm. John Arthur har dokumenterat livet som missbrukare och hemlös från insidan till skillnad från alla dem som ”turistar i elände” och gör sina bilder från den utgångspunkten. En mycket stark utställning var det.

Jag har ju skrivit en del om hur jag föredrar att plåta i raw och göra mina bildbehandlingar och konverteringar i efterhand. Andra tycker att det funkar bra att välja en svartvit inställning i kameran och använda det som erbjuds av kameran för att få fram sina bilder.

Jag gjorde ett antal olika konverterar i Silver Efex där jag valde olika filmer för att visa skillnaderna bara genom att använda olika filmval. Jag fick dock ljusa upp skuggorna i lite i alla utom Fuji acros och Agfa APX400 (den gamla modellen, nu är det en annan film som har det namnet) då dessa tecknade gråskalan så att Bengans ansikte blev lite mörkt. I den sista bilden har jag utgått från Ilford HP5+, dragit ned kornet lite och lagt en kontrollpunkt i Silver Efex över Bengans ansikte som jag ökat lite klarhet i och lättat upp skuggorna just där i kombination med lite ökad kontrast. Skillnaderna kan kanske uppfattas som subtila men för mig är ofta de små skillnaderna viktiga. Sedan kommer det som vanligt finnas dem som anser att bild X är bättre än bild Y osv. men min poäng här att jag väljer hur jag vill ha det oavsett om någon annan tycker annorlunda och just denna valfrihet är viktig för mig.

Jag vill inte säga att detta förfaringssätt är mer rätt än de som föredrar att göra sina bilder direkt i kameran. Det jag vill visa är att det finns en oändlig massa olika möjligheter att konvertera sina bilder till svartvitt och när det gäller mig så kan det också variera över tid hur jag vill ha dem. Dessutom vill jag ofta jobba betydligt mer med bilden än jag gjort här.


Bilden jag utgått ifrån justerad i Lightroom.


Vald profil Fuji Acros.


Vald profil Kodak PlusX.


Vald profil Agfa APX400.


Vald profil Ilford HP5+.


Vald profil Kodak TriX.


Vald profil Ilfor Delta 3200.


Vald profil Iford HP5+ justerad i Silver Efex.

Postat 2024-05-17 02:41 | Läst 437 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Tidig promenad på västra Södermalm.

Jag gillar att gå promenader i gryningen och soluppgången så här års. För mig som nattmänniska blir det innan jag går och lägger mig. I morse gick vi ut vid 4 tiden min hund och jag och tog en sväng hemma på västra Södermalm. En massa bilder blev det i det fina ljuset. 


Liljeholmshamnen från Hornstulls Strand.


Från Tantobadet mot Sjövikskajen, en kanadagås passade på att stick upp huvudet till vänster i bild.


Bävern simmade förbi i Årstaviken.


Boulebaren i Tantolunden är igång för säsongen.


Det växer så det knakar vid kolonistugorna i Tantolunden.


Solen lyser på Högalidskyrkans torn, bilden tagen i Tantolunden.


Den fina retrohojen tas ut i den tidiga morgonen. Korsningen Ringvägen/Hornsgatan.


Yttersta Tvärgränd med sin genuina "söder" miljö.


Stadshuset från Skinnarviksparken.


Solen går upp över staden, från Pålsundsparken.


Mälarvarvet och Norr Mälarstrand i bakgrunden från Pålsundsparken.

Postat 2024-05-16 20:52 | Läst 341 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Ett träd i natten.

Trädstammar kan vara häftiga i gatlyktornas sken. Inget speciellt djuplodande runt denna bild plåtad i natt och som (nästan) alltid konverterad i Silver Efex från Lightroom.

Postat 2024-05-16 03:33 | Läst 285 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

OmTag. Nattkatter.

Två olika katter även om de är ganska lika. Den ena plåtad en natt för 15-20 år sedan där hen sitter och spanar in staden i sitt träd, bilden tagen från Hornsgatan ned mot Pustegränd. Den andra katten plåtade jag här om natten på Reimersholme. Jag gillar hur katter ”äger” sin miljö och har full koll på vad som händer på nätterna.

Postat 2024-05-14 04:29 | Läst 402 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Sommarnätterna är snart här.

Nätterna blir kortare och kortare. Jag gillar de ljusa sommarnätterna, men inte nödvändigtvis för att ta bilder. Tidigare när jag körde mycket mer analogt och större format på nätterna brukade det vara dags att låta Hasselbladaren och Wistan (storformatskameran) få ledigt från ungefär nu till i slutet av augusti.

I och för sig brukade jag plåta ganska lite på nätterna med större format redan när löven började komma tills dess att de fallit. När man får exponeringstider på flera minuter som minimum så blir det lite känsligt, minsta blåst innebär att grönskan blir suddig och därmed att bilden som helhet ofta upplevs som "diffus". Detta kan i och för sig vara en rolig effekt i sig själv, men för det mesta funkar det inte tycker jag.

Nu när jag kan gå runt med handhållen kamera på nätterna där jag både har extremt bra isoegenskaper och bildstabilisering får jag möjlighet att fota på nätterna på ett sätt som jag inte hade tidigare.

Jag ser att ganska många går tillbaka till eller testar det analoga idag och det är ju kul, speciellt om man gillar den långsammare processen. Lite mer långsamhet i dagens höga tempo kan aldrig skada. För egen del kommer jag säkert att även framöver damma av kamerorna med de större filmformaten, men för småbild (FF) blir det säkert nästan uteslutande digitalt.

Om man inte provat på framkallning och mörkrum skall man absolut göra det tycker jag. Det finns en magi att se sin bild växa fram i framkallningsskålen under den röda lampans svaga sken. Men personligen längtar jag inte tillbaka till det, jag var aldrig speciellt road av att jobba i mörkrummet och dessutom tycker jag att film blivit så fasligt dyrt. Som sagt, mitt analoga fotograferande i framtiden kommer säkert begränsas till de större filmformaten.

Tre bilder en från var och en av de senaste tre nätterna.

Postat 2024-05-11 20:54 | Läst 787 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 179 Nästa