Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Sommarnätterna är snart här.

Nätterna blir kortare och kortare. Jag gillar de ljusa sommarnätterna, men inte nödvändigtvis för att ta bilder. Tidigare när jag körde mycket mer analogt och större format på nätterna brukade det vara dags att låta Hasselbladaren och Wistan (storformatskameran) få ledigt från ungefär nu till i slutet av augusti.

I och för sig brukade jag plåta ganska lite på nätterna med större format redan när löven började komma tills dess att de fallit. När man får exponeringstider på flera minuter som minimum så blir det lite känsligt, minsta blåst innebär att grönskan blir suddig och därmed att bilden som helhet ofta upplevs som "diffus". Detta kan i och för sig vara en rolig effekt i sig själv, men för det mesta funkar det inte tycker jag.

Nu när jag kan gå runt med handhållen kamera på nätterna där jag både har extremt bra isoegenskaper och bildstabilisering får jag möjlighet att fota på nätterna på ett sätt som jag inte hade tidigare.

Jag ser att ganska många går tillbaka till eller testar det analoga idag och det är ju kul, speciellt om man gillar den långsammare processen. Lite mer långsamhet i dagens höga tempo kan aldrig skada. För egen del kommer jag säkert att även framöver damma av kamerorna med de större filmformaten, men för småbild (FF) blir det säkert nästan uteslutande digitalt.

Om man inte provat på framkallning och mörkrum skall man absolut göra det tycker jag. Det finns en magi att se sin bild växa fram i framkallningsskålen under den röda lampans svaga sken. Men personligen längtar jag inte tillbaka till det, jag var aldrig speciellt road av att jobba i mörkrummet och dessutom tycker jag att film blivit så fasligt dyrt. Som sagt, mitt analoga fotograferande i framtiden kommer säkert begränsas till de större filmformaten.

Tre bilder en från var och en av de senaste tre nätterna.

Inlagt 2024-05-11 20:54 | Läst 808 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina nattbilder, Alf! Gillar framförallt den nedersta bilden, som du valt som den som visas på bloggsidan.
Svar från alf109 2024-05-12 20:00
Tack ska du ha Johan.
/Affe