Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2095 / Medan jag väntar på att komma på gatan .....

Roskilde, den 31. marts 2021.

..... kommer här några repriser som aptitretare för en förhoppningsvis rimlig säsong i staden.

Här några gatuporträtten.

Bildtexterne är under bilderne.

En liten vila bredvid en av Roskildes kända - Lise Nørgaard (TV-serien "Matador")

Hunden tittade konsekvent bort från fotografen :-)

Middagspause.

Alla tre med tillstånd.

Foto: emfoto43.dk

Inlagt 2021-03-31 00:15 | Läst 1729 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint, de två första hängde ihop fint. Hur var det i Danmark, behöver man tillstånd för att publicera porträtt men inte folk i miljöer ?
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 11:51
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Det är inte bara i DK det finns regler om detta ämne utan i hela EU. Det är när vi publicerar porträtt av igenkännliga individer (porträtt) på Internet som det kan finnas. problem. År 2019 har dock det danska "Datatilsynet" ändrat sin praxis i förhållande till publicering av bilder på webben. Den ökade mängden av både situationbilder och porträtt på Facebook och Instagram har lett till denna förändrade attityd från DT. Framöver kommer Danmarks datatilsyn til den uppfattningen att frågan om publicering beror på en övergripande bedömning av bilden och syftet med publikationen. Det är sedan den "dataansvarlige" (fotografens) ansvar att bedöma på vilken grund bilden av en identifierbar person publiceras. Så länge det här är helt ofarliga bilder och att du inte får en direkt motreaktion från personen och att vi (fotograferna) visar bilderne i en fotografisk/hobby/konstnärlig kontext, då kommer vi säkkert inte i problemer :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Av rent "høflighed"/artighet frågar jag alltid i situationer som de jag visar här, där jag är nära personerne och tydligt visar att jag fotograferar dem.
pdahlen 2021-03-31 17:50
I Sverige är det iaf helt fritt att publicera bilder i officiella lokaler, kanske också i privata men är mer osäker där. Det finns vissa regler kring kränkande fotografering. Det är i princip enbart om man använder bilden i någon vinstgivande syfte, som man behöver tillstånd. Jag fotograferade en hel del när vi hade Sankt Hans, sommarfest vid Roskilde fjord, jag la upp detta på nätet och länkade det till vår hemsida till samfälligheten, om det var helt lagligt i Danmark vet jag inte å andra sidan så var vi ju en mer sluten grupp eftersom alla var från samma förening
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 20:53
Hej igen Peter.
Det har varit en stor debatt/diskussion både här på FS och på andra håll. Det har ingenting att göra med var bilderna togs (till exempel på offentliga platser) utan att det är når de publiceras på webben och därmed blir digital information!
Jag tror att dessa regler gäller för hela EU, men nog om det. Om man/fotografen inte får några invändningar/ motreaktioner senare från dem vi fotograferar är det jo inga problem.
Vänliga hälsningar. Erik.
Fina avspända bilder Erik.
/ Bengt H.
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 11:17
Takker for kommentaren Bengt.
Mvh. Erik.
Riktiga toppenbilder Erik!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 11:17
Hej Johnny - det er jeg glad for at du synes.
Mvh. Erik.
Riktigt fina gatuporträtt...
😁
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 11:18
Netop gade PORTRÆTTER.
Tak skal du have.
Mvh. Erik.
Det ser avslappnat och spontant ut. Trevliga porträtt. Jag skulle nog inte kunna fota folk så här utan att fråga först. Men jag är inte någon gatufotograf och det är sällan okända människor kommer med på mina bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-03-31 21:15
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
De första 2 satt exakt så när jag kom fram till dem och frågade om jag kunde fotografera dem. Mannen på sista bild "poserade" så småningom, men jag "snød" honom och tog en till i den situation med tidningen, som jag hade sett när jag körde förbi honom första gången :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det var de olika situationerna som lockade min uppmärksamhet. Jag kunde ha fotograferat dem på långt avstånd med zoom, men det är inte mitt vanliga sätt.
Det var en riktig aptitretare Erik, mycket fint! Tror bara jag sett den första. Gillar alla skarpt! Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-04-02 22:14
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
De är alla tre repriser, vilket jag också skriver. De är exempel på brott mot reglerna som säger att man som en "riktig" gatufotograf inte får interagera med motiverne..
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det är därför jag inte heller har kallat mig gatufotograf på länge.