Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Östra Promenaden, en gård

I Norrköping har en riktig kamera respekt med sig! Folk flyttar sig för att inte störa bilden. Med riktig kamera och dessutom stativ blir man insläppt på gårdarna! 

Häromdan då jag plåtade på Östra Promenaden, blogglänk  Östra Promenaden , tog jag ett foto in genom en grind. En tjej som bodde där släppte in mig på gården. Bra lägenheter här sa hon, och nu är ju gatan hur fin som helst.

Gårdsmiljön var fri från uthus med mera. Idén att rensa bort sånt låg med i funkisen. Den kom tidigt till uttryck i kv Cepheus i Gamla Stan i Stockholm. I stället för att riva rasket ansåg man sig göra en kulturgärning genom att rensa ur på gårdarna och slå ihop dessa till en stor gemensam gård. I stället för bleka snoriga rännstensungar skulle stan berikas med friska barn i sund miljö. Det blev en förebild i arkitektutbildningen och fick genomslag på många håll.

Båda bilderna tagna med Pentax K-1, Pentax 28mm Shift, f11 ISO 100, stativ.

Inlagt 2023-06-20 11:01 | Läst 555 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Alltid intressant att läsa dina inlägg och med dina bra bilder känns dina inlägg kompletta.
Svar från Måns H 2023-06-20 11:51
Tackar och bugar för dina uppmuntrande ord!
En fördel att gå omkring med en riktig kamera. Fast ibland blir folk misstänksamma då man fotar med den.
Kul när folk trivs i sina områden och även är stolta över att bo där.
Svar från Måns H 2023-06-20 13:14
Tack Margareta! Jag har med mig gammaldags visitkort med namn, titel, firma och telefon. Att ha nåt att visa ger visst lugn. Minns då jag jobbade för en byggnadsnämnd och byggnadsinspektörerna behövde fotolegitimation. Sen dom fått den behövde den inte användas.

Visst är det bra då folk trivs och uppskattar sin bostad och sitt område! Jag är ju med i Byggnadsvårdsföreningen och just nu har vi en kampanj, ungefär "dags att bygga som folk uppskattar" och märker viss medvind. Länk:

ttps://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/vackert-har-blivit-ett-fult-ord.htm
Återigen kul att se och läsa. Jag tror Norrköping kan vara Sveriges mest trivsamma stad nuförtiden. Det var dock inte gården jag trodde. Huset jag tänkte på var strax norr om Lindövägen.
Svar från Måns H 2023-06-20 19:09
Mest trivsamma stad?

Jag hittade på sloganen "Trivsamma trästa´n" åt Alingsås tillsammans med kommunalrådet Arne Bengtsson (S). Jag trevade efter nåt med "trivsammaste" men nej nej sa Arne , "trivsamma" räcker. Det var ju bra om jag nu bor i trivsammaste stan!

Visst finns mycket här att trivas med. Många fler boende iinom innersta kvadratkilometern än i Stockholm, spårvagnar, Industrilandskapet, Folkparken, Promenaderna, Halvars Kiosk. Men du gav mig ändå en tankeställare, man blir hemmablind.
MattiasL 2023-06-20 19:21
Hm, ja bra fråga om det ska vara trivsammaste eller mest trivsamma. Min svenska börjar bli lite gammaldags har jag hört, efter tolv år som utlandssvensk. Kan till exempel råka säga lite konstiga saker som "skollärarinna" istället för "lärare" som normalt folk skulle säga.

Skulle jag flytta hem till Sverige så skulle Norrköping ligga i topp på listan över möjliga städer. Vacker stad med utmärkt kulturliv. Egentligen allt som behövs.
Lena Eriksson 2023-06-20 23:13
…och nära till en fantastisk skärgård! 🙂