Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6637 // Inga nyheter är bra nyheter! Varning för nördblogg, som läses på egen risk! :)

På 1930-talet ville Leica-ägare ha en Sonnar 1,5:a på sin Leica! Och det gick att beställa från Zeiss! Och för att förklara orsaken, så hade Leitz inget motsvarande objektiv på 1930-talet och inget motsvarande fram till 1950-talet! Visserligen fanns Leitz Zenon, men det objektivet va mest för inomhusbruk!

Jag  fotar då och då med det här objektivet från 1930-talet! Det är väl ändå att ta i kanske någon tycker, men det tycker inte jag, för det här objektivet fungerar mycket väl ännu i dag! Vilken historia för ett objektiv! Ändå från 1930-talet och fram till 2020-talet! Och objektivet har heller ingen antireflexbehandling! Bara det en utmaning! Nåja, nu hade Ludvig Bertele, konstruktören, tänkt även på det, avsaknaden av antireflexbehandling alltså, och konstruerat objektivet därefter!

.

Objektivet är testat också! Väl fungerande enligt testaren hos Hasselblad!

.

Även jag har testat objektivet så att skärpan på bländare 1,5 ligger där jag ställer den via kameran!
Och det här ser bra ut!
Som sagt, mycket nördblogg, men utan nördar, eller historieförmedlare,
så blir det bara mellanmjölk av det hela och mest styrt av en partisk fotomarknad!

/Bengan

Postat 2024-05-18 07:57 | Läst 289 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6636 // Hur går det att leva utan en riktig digitalkamera? ;)

Bild på en udda fotografisk pensel!  :)

Jag tycker det går bra, att leva utan en digitalkamera alltså! Nu vet nog en del att jag använder min iPhone till brådskande bilder, som bloggbilder typ, men till det konstnärliga, allvarliga fotandet då är det analogt som gäller! Just nu i alla fall! Det kommer även in andra fördelar med att fota analogt, man kan inte ta hur många bilder på allt man ser, för det finns en inbyggd regulator för det, filmpriset!  ;)

Jag använder även Lindemans autogena träning, där man kan styra puls och även konstlade behov! ;)  Att tex. styra oroliga känslor viljemässigt när bildtagarkänslan pockar på!  Jag stannar då upp, blundar, djupandar, och sänker med det pulsen och då brukar den här beroendekänslan att ständigt ta onödiga bilder klinga av! Jag känner även att jag kommer tillbaka till en tid då bilden kom till mig istället för som nu att jaga bilder! Bilden kan nu säga: "Se på mig, visst e jag fin och spännande, ta en bild på mig är du snäll!" ;)

Sedan e det litet annat inblandat i min analoga fotografi ocksp, specialpenslar! Jag har samlat på mig några spännande och udda penslar under åren, mest äldre Zeiss Sonnar 1,5:or! 
För en gång i världen trodde jag att centrum i fotografin va Leica! Men det är ofta så man startar med det som marknaden förevisar som bäst!
Men så blir man upplyst! Eller hur Peter?  :)
Och nu fotograferar jag som sagt med några mycket fina penslar i min konstnärliga fotografi! Och det konstnärliga penselverktyget är viktigt!

Annars inte så mycket nytt från centralorten Gnesta, annat än att kampen för att hindra fler stockholmare att flytta hit fortsätter! Många som jobbar i Stockholm, typ konstnärer, journalister, nyhetsfolk, kulturfolk tycker Gnesta ligger bra till! Dryga trettio minuters resa med Regionaltåg från Stockholms Central!
För Gnesta är lugnt, kulturellt, städat, och allt finns här, och det nära till natur, bra när man skall gå ut med hunden!
Kampen förs med vattenfrågan och avloppsvattenreningsfrågan, som ännu inte är lösta för mer byggande i kommunen!  :)
Gnesta är bra som det är! Så kampen fortsätter!

/Bengan

Postat 2024-05-17 07:51 | Läst 513 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6635 // Nödtvungen kvällspromenad med Sonnar 1,5:an!

(Bilden har inget med blogginnehållet att göra annat än att bilden är från film)

Nu är det underbara kvällar, kvällar som säkert många längtat efter och med nödtvungna kvällspromenader för hundägare! Vi är också där just nu, nödtvungna alltså, för vi har Doris på besök! (Doris är en Dansk/Svensk gårdshund) I går så gick över ett öde industriområde med knapp belysning och där måste jag såklart tas bilder!
Jag exponerar filmen på ungefär 100 ISO, filmen va på 200 ISO en gång, och med en 1,5-Sonnar på Leican! Skall bli spännande att få se resultatet!

.

Här är kvällsutrustningen! :)

/Bengan

Ps. Lämnade förresten en utgången men ganska nytagen film till framkallning i går! Nu kanske vän av ordning undrar varför fota med utgången film?
Dels för att det går, och dels upplever jag det som en spännande utmaning att fotografera så!
Det är för litet utmaningar numera! Allt är så himla tillrättalagt! ;)

Postat 2024-05-16 06:58 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6634 // Ramslökspesto och Zeiss!

I går åkte min fru med en kompis ut i skogen någonstans för att plocka Ramslök! Nåja, jag vet var dom plockade löken, men det säger jag inte! :) Med litet fixande med en del andra ingredienser så blev det bra, mycket bra! :) Ramslökspesto alltså! Nästa burk e Pg!

Vad gäller annat, så är Doris hos oss en vecka! Doris är en Dansk/Svensk gårdshund! Mycket smart, blixtsnabb och mycket tillgiven! Lugn och fin tills det prasslar i någon buske i närheten, ett prassel som bara Doris hör, eller då det doftar katt! När vi är ute på sista kvällspinken lindar jag kopplet två eller tre varv runt handleden! :)

Vad gäller fotografin så bör jag kunna lämna film till framkallning i dag! Negativ färgfilm alltså!

.


Och så e jag en del på Facebook! Zeiss Historica! Jag har några intressanta Zeiss och Kievgrejer som jag visar upp! :)  Nördigt alltså, mycket mycket nördigt! Men jag tror ändå jag är litet unik i sammanhanget, för jag fotar med mina grejer! :)

Och idag fotofika på Viksängen! Fel dag, för vi brukar träffas på torsdagar, men då jag inte kan komma i morgon så har några förbarmat sig och kommer även i dag! Tack! :)
Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-05-15 07:36 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6633 // Udda pryltest!

Jag har några äldre objektiv som mest bara ligger, och det känns litet fel, så jag skall ta några bilder med ett av de här objektiven! Innehållet i objektivet bör vara Zeiss, eller i alla fall tillverkat av Jena-maskiner! Objektivuträkningen gjordes på 1930-talet! Och det är en enkel antireflexbehandling på objektivet!

.

Testade nyss objektivet på en X-E1 för att se så det i stort sett funkade! Och det gjorde det!

.

Så nu blir det några färgbilder via Leica M6! Förhoppningsvis får bilderna litet av ett 1930-tals stuk,  även tack vare den utgångna färgfilmen jag använder!  ;)
Som sagt, pryltest! Med litet historia! :)

/Bengan

Postat 2024-05-14 07:09 | Läst 663 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 1328 Nästa