Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bildidé för Katrineholms station

Snart startar Wikipedia sin årliga tävling Wiki Loves Monuments. Häromdan var jag i Katrineholm och tjuvstartade med att plåta stationen, den är ett  byggnadsminne. Bildidén var att avbilda huset i helhetsmiljön, med tåg och passagerare. Klockan var tolv, ljuset därefter, men det var den stunden jag hade och tänkte "High Noon".

RAW-bilden blev så här, översatt till FS format utan någon bearbetning. 

Funkar inte, tyckte jag, testade svartvitt. Adderade lite rörelseoskärpa på tåget. Wikipedia har inga regler på den punkten.

Ett fall framåt, kanske. Sen försökte jag behålla färgen och beskära lite mer till vänster. Städade lite framför husets torn och mer fokus på byggnaden. Finns mer att göra? Behövs helt annan bildidé?

Pentax K-1 med Pentax FA 35mm f 2,0 @ f5,6. Stativ. Framkallning och efterbehandling med Affinity Photo.

En extra omgång i Affinity. Lite mer struktur i stationshuset. lite mer kontrast generellt, men det blev vykort av det hela då så jag minskade kontrasten utom på tåget, stationen och perrongen med dom som väntar

Inlagt 2022-08-28 10:53 | Läst 665 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Kompositionen är bra med tåget som kör in i motivet mot de väntande passagerarna. Vill se en mer kontrastrik bild som lyfter detaljerna i huvudmotivet. Det finns i färgbilden. Hälsar NL
Sista bilden du fixat med hjälp av affeprogram är bra den funkar finfint
/N
PS till Nisse och Nini. Jag jobbade lite till med färgbilden och lade in ny version sist i bloggen. Klart närmare den bildidé jag började med! Tack för eran feedback!
niniz 2022-08-29 20:36
Gillar mycket din nya version mycket snyggt. Ren klar bild
🙂
Svar från Måns H 2022-08-29 21:45
Tack Nini! Jag filar lite till, just klarheten gick att öka med att kolla noga på i o f s detaljer som är små i bilden men mådde bra av att lugnas ner.
Jo, det skildrar ju stationshuset fint i den sista bilden, alla ingredienserna finns ju där, ett extra plus med tåget i rörelse. Använder själv Affinity, det fungerar bra, det är lite långsamt då jag har sådan mängd bilder, och därför blir det bara de basala justeringarna, ljus, kontrast m.m. hinner inte använda alla finesserna som finns.
Svar från Måns H 2022-08-29 20:05
Tack Stefan! Jag har just migrerat till Affinity. Har lärt mig bara det jag behöver och knappt det. Sen har jag Nik Collection Efex som plugin, det var dyrt och jobbigt att installera, men jag var så van att använda Viveza 3 och Silver Efex.

Ska fila lite, lite till på den här bilden, sen får den duga, det är ingen vinnarbild men ändå ett bidrag till Wikimedia.