Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gatufotovernissage

Fullt med folk då Konstforum öppnade vernissage för Birgitta Nilssons "På andra sidan".

Vi som undviker att prata bilder kan ju fråga om kameran. Birgitta har en Sony FF med en tämligen enkel (men bildresultatet visar mycket bra!) Tamronzoom som börjar på 28 mm och når till kort tele. Människor och situationer i Norrköping, Borås, Berlin, Palermo m fl metropoler fastnar i Birgittas blick och innan hon hunnit tänka i kameran.

Förhandsgranskning av bild

Inlagt 2023-02-19 10:58 | Läst 637 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att det var fullt med besökare! och fin bild på Birgitta av dej.
Jag får titta dit någon gång i veckan...
Svar från Måns H 2023-02-19 18:45
Kändes som en lyckad öppning! Många bra bilder och mycket folk. Det är ju öppet även framöver, de stänger om 2 veckor.
Fin utställning, många mycket bra bilder. Känns också som hon har en friare syn än många på vad gatufoto är, det känns också bra! Bra bild på henne! Hälsningar/ Björn
Frekeman 2023-02-19 18:10
Tack, Björn, för att du skrev lite om utställningen – jag vore förstås intresserad av att gå på den men det inte så lätt för mig att ta mig till Norrköping. Jag känner till Birgitta från Instagram och tycker att hon tar riktigt fina foton i klassiskt gatufoto-manér. Lite nyfiken på vad hennes "friare syn" är i det sammanhanget.
Mvh
Fredrik
Svar från Måns H 2023-02-19 18:47
Kul att titta där! Jag tror inte att hon kör med etiketten "gatufoto", en rubrik som jag klämde dit. Människor i stadsmiljö täcker kanske bättre in.
Frekeman 2023-02-19 19:04
@Måns: Birgitta nämner gatufoto både på sin hemsida och på Instagram. Och av vad jag kan döma så är flera av bilderna just gatufotobilder från hemsidan och Insta.
Svar från Måns H 2023-02-19 19:53
Birgitta är medlem här på Fotosidan också! Ett album heter just Gatu-Foto.

Ett exempel, en bild som rymmer mycket:

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/365549/3285386.htm
Khalad 2023-02-19 22:20
Hej Fredrik. Jag analyserar ju inte så mkt utan går på mina intryckl På den här utställningen hade hon med den bild Måns visade första gången han nämnde utställningen, porträtt av en rökande kvinna. Där finns inget som visar att det är i gatumiljö eller det offentliga rummet. Den bild jag kanske tyckte mest om var en bild som domineras av ett högt järnstaket som går från botten av bilden till kanske 3/4-delar av höjden. Bakom springer en flicka och i fonden en klassisk storstadshusfasad, kanske var det rentav en kyrka? Den kan säkert räknas som gatufoto men kändes för mig mer personlig på något vis. Över huvud taget var mitt intryck att hon kom människorna på sina bilder närmare än vad jag uppfattar annars är vanligt inom gatufoto. Men som sagt, allt detta är rent personliga intryck.
Frekeman 2023-02-20 09:42
Hej och tack, Björn, för att du utvecklade dina intryck. Känner till bägge dessa bilder och tycker precis som du om dem. Bilderna är båda fina exempel på gatufoto och vad beträffar den första så finns det inget som säger att man måste se att bilden är tagen "i gatumiljö eller det offentliga rummet" för att vara gatufoto. Det räcker med att man är överens om att det är en av förutsättningarna för att kalla det gatufoto. Det fina med rökbilden är ju att vi kan förmoda att bilden inte är arrangerad eller poserad. Den visar helt enkelt en vacker händelse i vår värld som Birgitta var kvick att se och fånga. Vetskapen om att fotot togs på det viset är avgörande för min uppskattning. Fotot på den skuttande/springande flickan är jättefint. Det där med att komma nära människorna antar jag inte har att göra med fysisk närhet för dig utan nåt annat som för mig visar på hur en duktig gatufotograf kan skapa gatufoton som har det där mellanmänskliga som är så fint.

När du har tid och lust, ta en titt på vad gatufotografen Nick Turpin har att säga om värdet av definitioner etc. vad gäller gatufoto. Jag håller med honom i stort.
https://nickturpin.com/on-defining-street-photography/
https://candidpublicphotography.com/about-the-initiative/